Chmel otáčivý
Humulus lupulus
Chmel je nejen základní surovina k výrobě Čechům tak známého piva, ale také chmel otáčivý můžeme použít k přípravě čaje, který má mnoho příznivých léčivých účinku pro naše zdraví.

Sběr a sušení:
Z rostliny se používají chmelové šištice. Samičí šištice chmele se sbírají krátce před úplným dozráním (konec srpna, počátek září) a suší se na slunci nebo umělou teplotou do 40 °C .

Použití:
Chmel působí sedativně, podporuje trávení, má desinfekční účinky , napomáhá u žen regulovat menstruační cyklus a u mužů tlumí pohlavní pud.Chmel se také používá při nespavosti, nervovém rozrušení, neklidu, nadýmání nebo při potížích spojených s klimaktériem.

Máte problémy se spánkem? Jste často podráždění a nervózní? Potřebujete si zlepšit trávení? Užívejte Čaj z chmele otáčivého 0,5 –1 gram sušených šištic chmele otáčivého přelijeme 150 mililitry vroucí vody, necháme vyluhovat 5 – 10 minut. Pijeme 2x až 3x denně.