Sběr:
List sbíráme od června do srpna.
Sbíráme listy dřív než se objeví květní stvoly. Na sušení je to jedna z nejchoulostivějších rostlin. Suší se rychle na slunci ve vrstvách nejvýše do pěti cm nebo při umělé teplotě do 40 ° C. Snadno se zapařuje a listy pak tmavnou. Po raní rose a po dešti jitrocel nesklízíme. Vlhké listy, zejména pomačkané rychle černají. Droga se musí uchovávat v suchu a v dobře uzavřených nádobách. Má být zelená až zelenonahnědlá. Je téměř bez pachu a má mírně hořkou a poněkud svíravou chuť.
Použití:
Čaj (nálev):
usnadňuje odkašlávání a uvolňuje hlen, užívá se při dýchacích nemocech se siným zahleněním, při chronickém kataru průdušek, kašli, černém kašli, plicním astmatu, tuberkulóze plic, při poruchách trávení provázeném zácpou, zahlenění žaludku,
zahlenění střev , čistí krev, při zánětu ledvin, močového měchýře, při hemeroidech.
Jitrocelová šťáva:
je doporučována při vředové chorobě žaludku a dvanácterníku.
Zevně:
na rány všeho druhu, na špatně se hojící rány, vředy, pohmožděniny, spáleniny, omrzliny, bodnutí od vos nebo včel.
Sirup:
čistí krev od všech nečistot a chorobných látek, proti kašli a nachlazení.
Užíváme jednu polévkovou lžíci před jídlem, (děti pouze čajovou).
Jitrocel kopinatý.
Plantago lanceolata L.