Ořešák královský
Juglans regia
Sběr:
List
Použití:
Nálev z listů dezinfikuje, používá se jako kloktadlo při zánětech v dutině ústní, omývá se jím akné, záněty kůže a opruzeniny. Čerstvé listy se sbírají v červnu. Vyrábí se z nich čaj, který se používá proti poruchám trávení, zácpě a nechutenství. Další způsob použití je příprava výluhu z listů, který má zmírňovat záněty kůže a nehtů a pomáhat proti uhrům, hnisavým vyrážkám, pocení nohou a vypadávání vlasů.

Ořech
Použití:
Ořechy se sbírají zelené, dokud je ještě lze snadno propíchnout (cca před 24. červnem). Vyrábí se z nich ořechová pálenka, která pročišťuje krev, napomáhá trávení a působí proti plynatosti. Podle Marie Treben též působí při rozumném užívání pozitivně na játra.

Ořechovka - likér
Ingredience:
25 zelených ořechů,
4 hřebíčky,
kůru ze dvou pomerančů (důkladně omytých octem),
kousek skořice,
0.75 litru cukrového sirupu (vyrobí se svařením 50 dkg cukru a 4 dcl vody),
0.75 litru konzumního lihu,
0.25 litru vody

Příprava:
Ořechy omyjeme, rozkrájíme na čtvrtky, dáme do láhve se širokým hrdlem (od okurek). Přidáme hřebíček, skořici, pomerančovou kůru, líh a převařenou vychladlou vodu. Láhev uzavřeme korkem a postavíme na slunečné místo a necháme ho 2 - 3 týdny stát. Pak přecedíme a přidáme vychladlý cukrový sirup.

Likér je možno konzumovat ihned a chutná výborně. Nemusíme čekat až na žaludeční potíže, při nichž se velmi dobře osvědčil.