Petržel zahradní
Petroselinum crispum

Sběr:
Používají se listy, kořeny a semena.Listy se sklízejí k okamžité spotřebě, ke zmrazení nebo se listy suší ve stínu nebo v sušičce do 40 °C.

Použití:
Petržel působí příznivě na celý trávicí trakt, povzbuzuje chuť k jídlu, mírní bolesti střev a je prevencí plynatosti. Pro své močopudné účinky se využívá při onemocněních ledvin, močového měchýře, při močových kamíncích a zánětu prostaty. Čistí krev a také upravuje menstruaci.Běžně se používá jako oblíbené kuchyňské koření do polévek a mnoha dalších jídel. Zelenou petržel přidávejte do pokrmů krátce před dokončením.

Obvyklá dávka :
Sušený kořen 2-4 g ve formě nálevu (150 ml vroucí vody zalít dávku drogy a po 10 minutách scedit) dvakrát až třikrát denně (močopudný účinek). Plody 1-2 g ve formě nálevu.

Srdeční víno:
další z receptů abatyše Hildegardy. Užívá se při srdečních problémech jako bolesti u srdce, stařecké srdce, oběhové potíže.

Stonek petržele s natí 7 až 10 kusů, vinný ocet 1 až 2 polévkové lžíce, med 50 až 150 g, víno 1 litr.
Petržel vařit ve směsi vína a vinného octa asi 5 minut. Pak přidat med a nechat 10 minut bublat na malém plamínku.
Hotové srdeční víno procedit přes plátýnko a slít horké do vyvařených láhví a hned uzavřít.
Tohoto vína se užívá 2 až 3krát denně jedna plná likérová sklenka. Při obtížích s usínáním je možné zvýšit večerní dávku na půl šálku, protože varem klesl obsah alkoholu na úplné minimum."Když jednou ucítíš své srdce/ při změně počasí nebo při rozčílení/ užívej dvě,tři nebo více polévkových lžic vína denně a každé píchnutí od srdce jako by odfouklo."