Řebříček obecný
Achillea millefolium L.
Sběr:
Sbíraná část:
Nať a někdy i samotný květ sbíráme od června do září, nejlépe v červenci kolem 10. hodiny. Sbírají se všechny druhy řebříčku s bílými nebo růžovými, jazykovitými květy. Nať se seřezává 12 – 20 cm nad zemí a rychle suší ve stínu nebo při umělé teplotě do 35 ° C. Kvůli zastoupení silice se ani samotné květy nesmí předsušovat na slunci. Droga má slabý aromatický pach a nahořklou, poněkud slanou chuť.
Sesychací poměr
je u květu 5 : 1. U nati 4-5 : 1.
 
Použití: Uvolňuje křeče, podporuje vylučování žaludečních šťáv, podporuje krevní oběh, podporuje látkovou výměnu, posiluje nervovou soustavu, utišuje kašel, působí protizánětlivě a podporuje hojení, čistí krev, příznivě působí na látkovou výměnu a vylučování žluči do dvanácterníku.
Pozor: řebříček užíváme vnitřně jen krátkodobě a v malém množství, neboť může způsobit otravy, které se projevuji kožními vyrážkami, závratěmi a bolestmi hlavy.

Čaj (nálev): 3 lžíce řezané natě na ½ l vody. Přelijeme vařící vodou a necháme 15 minut louhovat. Pijeme chladný, 1 (výjimečně 2) šálek denně se pije půl hodiny před jídlem. Používá se při začínající chřipce, nachlazení, kašli, či jiných plicních onemocněních, krvácení (zvyšuje krevní srážlivost) např. z plic, ledvin, nosu, žaludku, hemeroidů, nadměrné menstruaci a druhotných anémiích, opožděných měsíčkách (každé ráno nalačno 1 šálek čaje a do měsíce se menstruace dostaví), při potížích v klimakteriu (přechodu) stačí 1 šálek nalačno, prospěje také koupel, nevolnosti, nechutenství, průjmu, nadýmání, plynatosti (větrech),   žaludečních kolikách, tlaku v žaludku, nadbytku žaludeční kyseliny (překyselení žaludku), špatném trávení, střevním kataru, chrlení krve, poruchách jater, nenormálním chodu ledvin, zánětech trávicího traktu, nedostatečné funkci žaludečních žláz - tak udržuje pravidelný chod stolice, nedostatečné funkci sleziny, bledničce, malárii, rakovině dělohy - žena má pít tolik čaje, kolik jen snese, rakovině plic - čajová směs řebříček + puškvorec, buď se pije čaj nebo se přes den žvýká kořen z puškvorce a ráno a večer se pije řebříčkový čaj, chorobách spojených se slzením, pichlavých bolestech očí, návalech krve do hlavy s bolestmi jako kdyby měla hlava prasknout, migréně (jeden šálek již často odstraní bolesti, ale při pravidelném pití čaje se migréna ztratí úplně), chorobách kostní dřeně (účinkuje přímo na kostní dřeň a podporuje tam krvetvorbu), závrati, zánětu kostní dřeně (kostižeru) - čajová kůra + koupele + masáže s řebříčkovou tinkturou, silném pálení žáhy, bolestech v zádech , revmatických bolestech, angíně pectoris (infarkt), kornatění tepen
 
Kloktadlo: při zánětech dásní, a k odstranění zápachu z úst .
 
Zevně: Odvarem omýváme krvácející rány, popraskané ruce, hemeroidy, vředy, otoky, pohmožděniny, vyrážky nervového původu a vyplachujeme nos při krvácení.
 
Koupel:
 Posilující koupel:
- 250 g řebříčku (nať) a 200 g máty peprné (list) krátce povaříme ve 4 l vody a necháme vychladnout. Potom vlijeme do vanové lázně, která musí být nejvýše 38 °C teplá. Po 20 minutách zabalíme mokré tělo do prostěradla a na ½ hodiny ulehneme. Opakujeme 2 – 3x týdně.
na posílení nervů a k celkovému osvěžení těla, ale i k dezinfekci, při revmatizmu
a neuralgiích.
 
Koupel při zánětu vaječníků:
Hrst řebříčku zalijeme 2 l studené vody, necháme 8 hodin stát a potom přivedeme do varu. Vlijeme do připravené lázně, která by měla být 37 °C teplá, a zůstaneme v ní 30 minut, alespoň 2x týdně.
Směs na čištění krve:
30g měsíčku,
10g kopřivy,
10g řebříčku;
jednu čajovou lžičku spaříme ve 0,25 litru vřelé vody a krátce vyluhujeme. Pijeme 2 - 3x denně pomalu po doušcích.
Směs na hemeroidy:
15g kopřivy,
10g smetánky,
30g natě řebříčku
30g natě jablečníku;
jednu čajovou lžičku spaříme ve 0,25 litru vřelé vody a 10 min. vyluhujeme. Pijeme 2 - 3x denně pomalu po doušcích.
 
Čaj na rakovinu plic:
1 díl řebříčku
1 díl puškvorce;
jednu čajovou lžičku směsi spaříme ve 0,25 litru vřelé vody a krátce vyluhujeme. Pijeme 2 - 3x denně pomalu po doušcích.
Pozor: řebříček užíváme vnitřně jen krátkodobě a v malém množství, neboť může způsobit otravy, které se projevuji kožními vyrážkami, závratěmi a bolestmi hlavy.

Salát : Velice chutná je směs se šťovíkem a jitrocelem. Mladé lístky jitrocelu a šťovíku nakrájíme a zalijeme svojí oblíbenou zálivkou. Řebříček  posekáme nadrobno a posypeme salát.

Pomazánka: Běžným způsobem rozetřeme tvaroh (s mlékem, solí nebo  vajíčkem, případně s paprikou a máslem nebo margarínem)  a přidáme hodně drobně nasekaného řebříčku.

Další použití je podobné jako u petrželky nebo pažitky.  Drobně sekaným řebříčkem sypeme chleba s máslem nebo  pomazánkou, dáváme do polévek, nádivek, omelet, obalujeme  sýrové koule a tak dále.