Sběr:
Sbíraná část:
Nať
a někdy i samotný květ sbíráme od června do září, nejlépe v
červenci kolem 10. hodiny. Sbírají se všechny druhy řebříčku s bílými
nebo růžovými, jazykovitými květy. Nať se seřezává 12 – 20 cm nad zemí
a rychle suší ve stínu nebo při umělé teplotě do 35 ° C. Kvůli
zastoupení silice se ani samotné květy nesmí předsušovat na slunci.
Droga má slabý aromatický pach a nahořklou, poněkud slanou chuť.
Sesychací poměr
je u květu 5 : 1. U nati 4-5 : 1.
Použití: Uvolňuje
křeče, podporuje vylučování žaludečních šťáv, podporuje krevní oběh,
podporuje látkovou výměnu, posiluje nervovou soustavu, utišuje kašel,
působí protizánětlivě a podporuje hojení, čistí krev, příznivě
působí na látkovou výměnu a vylučování žluči do dvanácterníku.
Pozor: řebříček
užíváme vnitřně jen krátkodobě a v malém množství, neboť může způsobit
otravy, které se projevuji kožními vyrážkami, závratěmi a bolestmi
hlavy.
Čaj (nálev):
3 lžíce řezané natě na ½ l vody. Přelijeme vařící vodou a necháme 15
minut louhovat. Pijeme chladný, 1 (výjimečně 2) šálek denně se pije půl
hodiny před jídlem. Používá se při začínající chřipce, nachlazení,
kašli, či jiných plicních onemocněních, krvácení (zvyšuje krevní
srážlivost) např. z plic, ledvin, nosu, žaludku, hemeroidů, nadměrné
menstruaci a druhotných anémiích, opožděných měsíčkách (každé ráno
nalačno 1 šálek čaje a do měsíce se menstruace dostaví), při
potížích v klimakteriu (přechodu) stačí 1 šálek nalačno, prospěje také
koupel, nevolnosti, nechutenství, průjmu, nadýmání, plynatosti
(větrech), žaludečních kolikách, tlaku v žaludku,
nadbytku žaludeční kyseliny (překyselení žaludku), špatném trávení,
střevním kataru, chrlení krve, poruchách jater, nenormálním chodu
ledvin, zánětech trávicího traktu, nedostatečné funkci žaludečních žláz
- tak udržuje pravidelný chod stolice, nedostatečné funkci sleziny,
bledničce, malárii, rakovině dělohy - žena má pít tolik čaje, kolik jen
snese, rakovině plic - čajová směs řebříček + puškvorec, buď se pije
čaj nebo se přes den žvýká kořen z puškvorce a ráno a večer
se pije řebříčkový čaj, chorobách spojených se slzením, pichlavých
bolestech očí, návalech krve do hlavy s bolestmi jako kdyby měla hlava
prasknout, migréně (jeden šálek již často odstraní bolesti, ale při
pravidelném pití čaje se migréna ztratí úplně), chorobách kostní dřeně
(účinkuje přímo na kostní dřeň a podporuje tam krvetvorbu),
závrati, zánětu kostní dřeně (kostižeru) - čajová kůra + koupele +
masáže s řebříčkovou tinkturou, silném pálení žáhy, bolestech v zádech
, revmatických bolestech, angíně pectoris (infarkt), kornatění tepen
Kloktadlo: při zánětech dásní, a k odstranění zápachu z úst .
Zevně:
Odvarem omýváme krvácející rány, popraskané ruce, hemeroidy, vředy,
otoky, pohmožděniny, vyrážky nervového původu a vyplachujeme nos při
krvácení.
Koupel:
Posilující koupel:
-
250 g řebříčku (nať) a 200 g máty peprné (list) krátce povaříme ve 4 l
vody a necháme vychladnout. Potom vlijeme do vanové lázně, která musí
být nejvýše 38 °C teplá. Po 20 minutách zabalíme mokré tělo do
prostěradla a na ½ hodiny ulehneme. Opakujeme 2 – 3x týdně.
na posílení nervů a k celkovému osvěžení těla, ale i k dezinfekci, při revmatizmu
a neuralgiích.
Koupel při zánětu vaječníků:
Hrst
řebříčku zalijeme 2 l studené vody, necháme 8 hodin stát a potom
přivedeme do varu. Vlijeme do připravené lázně, která by měla být 37 °C
teplá, a zůstaneme v ní 30 minut, alespoň 2x týdně.
Směs na čištění krve:
30g měsíčku,
10g kopřivy,
10g řebříčku;
jednu čajovou lžičku spaříme ve 0,25 litru vřelé vody a krátce vyluhujeme. Pijeme 2 - 3x denně pomalu po doušcích.
Směs na hemeroidy:
15g kopřivy,
10g smetánky,
30g natě řebříčku
30g natě jablečníku;
jednu čajovou lžičku spaříme ve 0,25 litru vřelé vody a 10 min. vyluhujeme. Pijeme 2 - 3x denně pomalu po doušcích.
Čaj na rakovinu plic:
1 díl řebříčku
1 díl puškvorce;
jednu čajovou lžičku směsi spaříme ve 0,25 litru vřelé vody a krátce vyluhujeme. Pijeme 2 - 3x denně pomalu po doušcích.
Pozor: řebříček
užíváme vnitřně jen krátkodobě a v malém množství, neboť může způsobit
otravy, které se projevuji kožními vyrážkami, závratěmi a bolestmi
hlavy.
Salát :
Velice chutná je směs se šťovíkem a jitrocelem. Mladé
lístky jitrocelu a šťovíku nakrájíme a zalijeme svojí oblíbenou
zálivkou. Řebříček posekáme nadrobno a posypeme salát.
Pomazánka:
Běžným způsobem rozetřeme tvaroh (s mlékem, solí nebo vajíčkem,
případně s paprikou a máslem nebo margarínem) a přidáme hodně
drobně nasekaného řebříčku.
Další použití je podobné jako u
petrželky nebo pažitky. Drobně sekaným řebříčkem sypeme chleba s
máslem nebo pomazánkou, dáváme do polévek, nádivek, omelet,
obalujeme sýrové koule a tak dále.
Řebříček obecný
Achillea millefolium L.