Řeřicha setá
(Lepidium sativum)

Sběr:
Po zimě, kdy má tělo nedostatek vitamínů a látek z opravdu čerstvé zeleniny (nemyslíme rajčata trhaná za syrova a zrající pod fólií), je konzumace řeřichy ideálním způsobem, jak si zlepšit imunitní systém a dodat tělu, co přes zimu postrádalo. Řeřicha je ideální zelené koření pro pěstování na okně nebo na balkóně. Stačí obalový tácek nebo miska, do níž rozprostřeme vatu, kterou navlhčíme vlažnou vodou a hustě osejete semínky řeřichy. Ty koupíte v zahradnictví, a nebo je najdete na stojanech se semínky v supermarketech.
Při pokojové teplotě začnou semínka řeřichy již druhý den klíčit a asi za týden rostlinky dorostou výšky 6 až 8 cm a lze je nůžkami sestřihnout.

Použití:
Řeřicha je lahodné a zdravé zpestření našeho jídelníčku. Mladé a křehké rostlinky řeřichy mají podobnou chuť jako ředkvička, jsou tedy výborné například jednoduše pokladené na chleba s máslem nebo sýrem. Drobněji nasekanou řeřichu můžeme přidávat do různých tvarohových, vaječných a sýrových pomazánek, je velmi chutná v zeleninových salátech nebo na vařených bramborách, či bramborové kaši. Její čerstvou natí dodáme delikátní chuť i např. míchaným vajíčkům nebo slané omeletě. Rozhodně doporučuji dát přednost její konzumaci v čerstvém stavu.

Řeřicha je skvělým zdrojem vitaminu C, což se nám náramně hodí právě v zimě, v čase s omezenými čerstvými zdroji tohoto vitaminu. Řeřichu můžeme použít jako součást detoxikační kůry. Díky poměrně bohatě zastoupenému draslíku působí močopudně, čistí tak naše ledviny a patří do skupiny bylin a zeleniny o kterých říkáme, že čistí krev. Tento blahodárný účinek je navíc posílen zmíněnými antioxidanty, řeřicha je tak tou pravou rostlinou pro čistící kůry a posílení imunitního systému.

Řeřichový salát
pro 4 osoby, příprava 10 minut

4 krabičky rychlené řeřichy. Zálivka: 3 lžíce oleje, 1-2 lžíce citronové šťávy, mletý pepř, sůl a cukr

Ze 4 krabiček rychlené řeřichy rostlinky odstřihneme nůžkami těsně na živnou půdou, omyjeme je a necháme okapat. Zálivka: 3 lžíce oleje, 1-2 lžíce citronové šťávy, mletý pepř, sůl a cukr smícháme a nalijeme na salát.